Новини

Безопасен ли е интернетът и често ли споделяме лична информация с непознати ?

На 05.04.2019 г. световноизвестният германски режисьор, драматург, писател и фотограф Вим Вендерс посети София по покана на българския комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. 

Безопасен ли е интернетът и често ли споделяме лична информация с непознати? Това дискутираха световноизвестният режисьор Вим Вендерс, който е посланик на кампанията SaferInternet4EU, и ученици от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.

По думите на Вендерс, живеейки в дигиталното общество, се нуждаем да бъдем подготвени за опасностите в мрежата. По време на дискусията Вендерс постави въпроси за какво младите хора използват интернет, чувстват ли се безопасно в мрежата и как успяват да разберат дали не са изгубили идентичността си в киберпространството? Дискутирани бяха и теми, свързани с това дали внимаваме какво публикуваме в интернет и приятели ли са ни лицата от другата страна на компютъра. Повечето от учениците бяха категорични, че използват онлайн пространството предимно за да се свързват с приятели, да опознават чуждите култури и да упражняват чуждия език, който изучават. Те се обединиха около твърдението, че е много лесно да изгубиш себе си в мрежата.

Като проблем откроиха и факта, че част от младите хора предпочитат да се крият зад паравана на онлайн пространството, вместо да общуват лице в лице с познатите си. Еврокомисарят Мария Габриел посочи като основен проблем кибертормоза. „Заедно с Вим Вендерс отправяме послание за превръщане на онлайн пространството в място, пълно с уважение, възпитание и култура. Ценностите, които имаме в офлайн пространството, да ги пренесем и онлайн. Когато има тормоз в мрежата, хората, вместо да бъдат просто свидетели, трябва да се притекат на помощ. Важно е да изградим едно общество, в което новите технологии носят повече ползи, отколкото рискове“, посочи Габриел. Според нея младите хора трябва да бъдат обучавани и в това какво означава конфиденциалност на личната информация. Кампанията SaferInternet4EU продължава вече година и цели да обогати културата и въображението на учениците, както и да направи интернет пространството по-безопасно за младите хора.

В дискусията се включи и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Стипендии за втория срок на 2018/2019 учебна година

Уважаеми ученици и родители,

В меню "Информация", секция "Нормативни документи" е качена ЗАПОВЕД № 746/01.03.2019г. на Директора на Втора АЕГ "Т. Джеферсън" за видовете стипендии  за втория срок на 2018/2019 учебна година, техния размер, условията за получаване и формулярите за кандидатстване.

Заявление_ученици без родител Заявление_достъп до образование ;  Заявление_ученици с ТЕЛК ;
Заявление_отличен успех 

Ски училище

И тази учебна година Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ организира ски училище за начинаещи . Ежегодната проява е част от училищната политика за здравословен начин на живот и повишаване двигателната активност у учениците.

Спортните занимания се проведоха в местността „Гюлечица“, разположена в подножието на връх Мальовица, Рила планина.

Ски училището предложи занимания за всеки- според неговите интереси, желания и възможности. За скиорите и почитателите на екстремния зимен спорт-сноуборд имаше чудесна възможност да практикуват любимия спорт на воля. За начинаещите- условия да се научат по ръководството на инструктори. Интересът към спортните занимания и практикуването на зимните спортове влияят върху личностното развитие и изграждат спортен дух, упоритост, чувство на отговорност и екипност.

Дните минаха неусетно, изпълнени със смях, добро настроение и затвърдено желание у всеки ученик да продължи да спортува.

 

Полезни Връзки

Адрес

ж.к. Стрелбище,
ул.Траяновa врата 26
район Триадица
Пощенски код 1408
+359 2 828 36 79
+359 888 19 17 61
+359 888 19 24 59
2els.bg@gmail.com

Втора Английска Гимназия

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.