Томас Джеферсън

„Само когато хората притежават достатъчно знание, може да им бъде поверено управлението на собствените им съдби.”
Томас Джеферсън

Томас Джеферсън Томас Джеферсън е известен американски държавник, посланик във Франция, политически философ, революционер, агроном, градинар, земевладелец, архитект, археолог, основател на Университета на Вирджиния. Джеферсън е първият държавен секретар (1789 - 1795), вицепрезидент и третият президент на САЩ (1801-1809). През 1804 г. отново печели президентските избори и така става единственият вицепрезидент, избран за президент в два последователни мандата.

Роден е на 13 април 1743 в семейството на Питър Джеферсън и Джейн Рандолф - потомци на фамилии, установили се във Вирджиния от няколко поколения.
Учи в „Уилям енд Мери Колидж”, чиято система на обучение безуспешно се опитва да промени.
Декларацията за независимост, политическият шедьовър на Джеферсън, се превръща в крайъгълен камък в човешката история. Забележително е , че първоначалният работен вариант съдържа и искане за отмяна на робството. След като Конгресът премахва това допълнение, Джеферсън, пионерът на свободата, оставя бъдните поколения да се справят с този проблем. Прогресивните са и възгледите му по въпросите на образованието. Водещо е разбирането, че „осигуряването на всички граждани с достатъчно ниво на образование е най-добрата защита от опасното невежество„. За Джеферсън, този пламенен поддръжник на Просвещението, образованието е също толкова исконно право като свободата и правото за себеопределение. Предложеният от него законопроект включва следните по-важни промени:
• прогимназиално обучение, достъпно за всички;
• щатски университет, в който по-надарените могат да продължат да учат;
• система за стипендии.
За съжаление законопроектът не е одобрен от законодателно събрание на Вирджиния, но по-късно подобни проекти са приети във всички щати.

Кулминация на житейската му работа е Университетът в щата Вирджиния. За пореден път Джеферсън впряга архитектурните си умения в служба на Просвещението, и след Монтичело - мечтата на цял един живот, една истинска утопия - проектира още една „автобиографична“ сграда. Той се обръща отново към класическите модели - върху просторна ливада построява малък пантеон, така нареченото „академично селце“, което няма аналог в Новия свят, и където дори и днес студенти и професори живеят заедно. За времето си университетът и организацията на работа в него е напълно нова концепция за образование - постоянен обмен на идеи в една творческа среда. Джеферсън е не само архитект - той пише учебната програма и устройва библиотека, която преди се е помещавала в ротондата. С построяването на университета в Шарлътсвил, Джеферсън в известен смисъл завършва Декларацията за независимостта, която дава на всеки гражданин правото да се стреми към щастие, защото стремежът към щастие не може да бъде успешен без образование. Само с помощта на образованието човек може да достигне по-високо ниво на познанието.

Джеферсън работи и в областта на монетарната политика. Затова портретът му е отпечатан върху банкнотата от 2 долара и на никеловата монета от пет цента, а също така и на стодоларовите Series EE Savings Bond.

Умира на 4. юли.1826 в Монтичело. На гроба му е изписана епитафия, в която по негово изрично настояване, не е добавена нито една друга дума: „Тук е погребан Томас Джеферсън - автор на Американската Декларация за независимостта и на Закона на Вирджиния за религиозна свобода и баща на Университета на Вирджиния”.

Фотоалбуми

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.