Пореден успех на учениците на Втора АЕГ!

Европейската олимпиада по статистика за ученициЕвропейската олимпиада по статистика за ученици Европейската олимпиада по статистика за ученици

Отборът CoffeeNG на 2 АЕГ “Томас Джеферсън” е  един от двата отбора от категория А, които ще представят България в Европейския кръг на олимпиадата по статистика.

В CoffeeNG на Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" са учениците от 12. "А" клас Ивайло Чернев и Ясен Русинов, а техен ментор е Нели Хинова-преподавател по математика.

Нашият отбор е един от четирите отбора на български ученици от две възрастови групи - от 10. до 12. клас - категория "А"  и от 8. и 9. клас - категория "Б", които станаха победители в националния кръг на Европейската олимпиада по статистика за ученици. Те ще имат право да представят на европейските финали видеоклипове от две минути на тема :"Някога всичко беше много хубаво - истина ли е?", базирани на   едноименни презентациите , оценени от жури, председателствано от доц. д-р Михаил Кончев, зам.-председател на Националния статистически институт (НСИ), с участието на проф. д-р Силвия Трифонова от УНСС, доц. д-р Ралица Ковачева от Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ "Св. Климент Охридски". Международното жури ще избере европейските победители през юни.

Отговорът на този въпрос е придружен  с много анализи и сравнения от не много далечното минало с настоящето, спрямо различни показатели - като безработица, продължителност на живот, смъртност на пътя, цена на жилищата, доходи, вредни емисии във въздуха и други, разказват учениците. „Постарахме се да съпоставим не само данни за България преди и сега, а да я сравним с други държави от Европейския съюз, посочват още те. Изводът им е, че социално-икономическата обстановка в България през последните петнадесетина години се е подобрила значително. Същата тенденция се наблюдава и в другите страни от Европейския съюз. Колебанията в някои от критериите учениците отдават на пандемията от Ковид 19. „

Можем да заключим, че животът преди не е бил по-добър от този днес и освен това можем да прогнозираме, че ще става все по-добър и за напред. България е едно по-добро място за живеене от преди и така ще бъде", убедени са учениците.

По материали от БТА

Фотоалбуми

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.