Безопасен ли е интернетът и често ли споделяме лична информация с непознати ?

На 05.04.2019 г. световноизвестният германски режисьор, драматург, писател и фотограф Вим Вендерс посети София по покана на българския комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. 

Безопасен ли е интернетът и често ли споделяме лична информация с непознати? Това дискутираха световноизвестният режисьор Вим Вендерс, който е посланик на кампанията SaferInternet4EU, и ученици от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.

По думите на Вендерс, живеейки в дигиталното общество, се нуждаем да бъдем подготвени за опасностите в мрежата. По време на дискусията Вендерс постави въпроси за какво младите хора използват интернет, чувстват ли се безопасно в мрежата и как успяват да разберат дали не са изгубили идентичността си в киберпространството? Дискутирани бяха и теми, свързани с това дали внимаваме какво публикуваме в интернет и приятели ли са ни лицата от другата страна на компютъра. Повечето от учениците бяха категорични, че използват онлайн пространството предимно за да се свързват с приятели, да опознават чуждите култури и да упражняват чуждия език, който изучават. Те се обединиха около твърдението, че е много лесно да изгубиш себе си в мрежата.

Като проблем откроиха и факта, че част от младите хора предпочитат да се крият зад паравана на онлайн пространството, вместо да общуват лице в лице с познатите си. Еврокомисарят Мария Габриел посочи като основен проблем кибертормоза. „Заедно с Вим Вендерс отправяме послание за превръщане на онлайн пространството в място, пълно с уважение, възпитание и култура. Ценностите, които имаме в офлайн пространството, да ги пренесем и онлайн. Когато има тормоз в мрежата, хората, вместо да бъдат просто свидетели, трябва да се притекат на помощ. Важно е да изградим едно общество, в което новите технологии носят повече ползи, отколкото рискове“, посочи Габриел. Според нея младите хора трябва да бъдат обучавани и в това какво означава конфиденциалност на личната информация. Кампанията SaferInternet4EU продължава вече година и цели да обогати културата и въображението на учениците, както и да направи интернет пространството по-безопасно за младите хора.

В дискусията се включи и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Фотоалбуми

Адрес

ж.к. Стрелбище,
ул.Траяновa врата 26
район Триадица
Пощенски код 1408
+359 2 828 36 79
+359 888 19 17 61
+359 888 19 24 59
2els.bg@gmail.com

Втора Английска Гимназия

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.